Kunst und Kampf

Een modernistische opvatting van activistische kunst wil niet per se zeggen dat het werk niet vernieuwend kan zijn. Het bewijs daarvoor wordt geleverd door Kunst und Kampf uit het Duitse Go╠łttingen. Zij maken hedendaagse verzetskunst die voortkomt uit de autonome beweging.

Hun opvatting van kunst is tegelijkertijd ook hun idee van strijd voor een betere wereld en wil niets te maken hebben met wat in de gevestigde kunstwereld geproduceerd wordt. Het hoofdthema van hun werk is de politieke aktie, in beeld gebracht door middel van posters en olieverfschilderijen.

Van oudsher worden in zulke beelden met name de slachtoffers of de onverkwikkelijke toestanden waartegen we in verzet dienen te komen getoond. Bij KuK is dat anders,zij brengen een antagonistische tegencultuur in beeld, die onverzoenlijk ingrijpt in het heersende politieke systeem. Hoewel de beelden vaak wel heel macho en overdreven strijdbaar zijn, is het verfrissend om eens met een wat minder passieve verzetsbeeldtaal geconfronteerd te worden.

Beeld Kunst und Kampf