Strafbare feiten
Op een kleinschaliger niveau zijn de risico’s natuurlijk kleiner, en de bijbehorende straffen ook. Je zult geen jaren in een Witrussische gevangenis verdwijnen wanneer je hier in Nederland wordt opgepakt voor het plakken van posters op plaatsen waar dat niet mag. Wanneer je een actie gaat voeren waarbij je kunt verwachten dat er een kans is dat je opgepakt gaat worden, dan is het belangrijk dat je je vantevoren realiseert wat de gevolgen kunnen zijn. Wanneer je besluit om je naam niet te zeggen (dat recht heb je), dan kun je verwachten dat je een nachtje in de politiecel mag doorbrengen. Over het algemeen sta je dan na twaalf uur gewoon weer op straat.
Het is trouwens altijd aan te raden boetes voor wildplakken niet te betalen en te wachten op een oproep van de kantonrechter. Er is een uitgebreide jurisprudentie waarbij wildplakkers zich beroepen op het feit dat in hun woonplaats te weinig officiële plakplaatsen zijn (er zijn nauwelijks steden in Nederland waar het bulkt van de plakplaatsen) en dat de plekken die er zijn worden misbruikt door commerciële grootplakkers. Deze wildplakkers, onder andere van Loesje, worden steevast vrijgesproken of met een symbolische boete heengezonden.
Wanneer je je wilt voorbereiden op de risico’s die je met een actie zou kunnen lopen, dan kun je je op diverse manieren voorbereiden en inlezen. Een uitstekend boek over wat je kunt verwachten van de politie, welke rechten en plichten je hebt en wat de gevolgen kunnen zijn is Tips tegen Tralies van Buro Jansen & Janssen.